Wielka Sobota to dla katolików czas oczekiwania i ciszy. Wierni przychodzą w tym dniu do kościoła, aby poświęcić pokarmy, które spożywać będą podczas wielkanocnego śniadania i adorować Chrystusa przy Grobie Pańskim.
W Wielką Sobotę błogosławi się pokarmy na stół wielkanocny. Nim nastąpi poświęcenie pokarmów przyniesionych przez wiernych w wiklinowych koszyczkach odmawiana jest modlitwa.
Wierni w tym dniu spotykając się w Kościele albo – w terenie wiejskim – przy krzyżach, przynoszą koszyczki pełne symboli. Nie powinno w nich zabraknąć m.in. jaj (symbol nowego życia) najczęściej w postaci kolorowych pisanek; baranka, często z masła lub cukrowego (symbol Zmartwychwstałego Jezusa); soli (miała chronić przed zepsuciem); a także chleba, wędliny, chrzanu, pieprzu i ciasta świątecznego.
Święcenie potraw rozpoczęliśmy w naszej parafii od odwiedzenia parafian mieszkających na wsiach. Proboszcz ks. Tomasz Kasprzak odwiedził mieszkańców Zabłocia, Rozstrzębowa, Tupadł i Szczepic, a ks. Marek Januchowski – Malic, Turzyna i Mycielewa. Po południu, o godz. 15.00, 16.00 i 17.00, święconenie w kościele. Przy okazji wierni mogą pomodlić się przy Grobie Pańskim.